Aphrodite - Paraned

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Mythologie > Griekse mythologie > Olympische goden

Aphrodite

Aphrodites ongebruikelijke geboorte vond plaats na de strijd tussen goden en Titanen, toen ofwel de afhakte penis ofwel een druppel bloed van Uranus in zee viel. De zee begon te schuimen en uit het schuim (aphros) verrees Aphrodite. Door haar liefdesgeschiedenissen, haar steun aan menige menselijke vrijpartij, haar ijdelheid en humeurigheid en op nog vele andere manieren, veroorzaakte Aphrodite allerlei conflicten. Ze kocht Paris om opdat hij haar de mooiste Olympische godin noemde, en dat leidde uiteindelijk tot de Trojaanse oorlog. En ze was genadeloos toen de vrouwen van Lemnos haar eredienst verwaarloosden, beval zij hun hun man te doden.

De liefdes van Aphrodite.
Een van Aphrodites minnaars was Ares, de oorlogsgod. Toen haar man Hephaestus de affaire ontdekte, besloot hij het stel een lesje te leren. Hij was een vaardig smid en maakte een bronzen net dat hij boven Aphrodites bed hing. Toen de geliefden weer met elkaar naar bed gingen, liet Hephaestus het net vallen en betrapte hen zo op heterdaad. Hephaestus nodige alle andere goden uit om zich te komen vermaken over het gevangen paar.

Adonis was een mooie jongeman die begeerd werd door zowel Aphrodite als de godin Persephone, de vrouw van Hades, koning van de onderwereld. Toen Adonis voor Aphrodite koos, was Persephone woedend en ze vertelde Ares – die nog steeds verliefd was op Aphrodite – over de verhouding. De jaloerse Ares stuurde een wild zwijn om Adonis aan te vallen en te doden, waardoor die – tot vreugde van Persephone  - in de onderwereld kwam. Maar Aphrodite wilde Adonis niet verliezen en vroeg Zeus hem op aarde te laten terugkeren. Zeus bekeek de zaak van twee kanten en besloot tot een compromis: Adonis moest zes maanden per jaar bij Persephone in de onderwereld blijven en mocht de andere zes maanden op aarde bij Aphrodite doorbrengen.

Aphrodite had talrijke andere minnaars, onder wie de god Hermes, met wie ze een zoon kreeg, Hermaphroditus, die de geslachtskenmerken van beide seksen bezat. Ze had ook een relatie met de Trojaanse vorst Anchises, die vader werd van de held Aeneas. Ze zou ook amoureuze avonturen hebben beliefd met de goden Zeus, Pan en Dionysus, van wie er één geacht werd de vader te zijn van haar zoon Priapus, de god van de vruchtbaarheid.

De Trojaanse oorlog.
Eris, de godin van de twist, was niet uitgenodigd voor de bruiloft van Thetis en Peleus, maar verscheen toch, met een gouden appel met de inscriptie: 'Voor de mooiste'.

<<< Vorige ... Volgende >>>

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu