Apocalyps - Paraned

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Mythologie > Inleiding

Apocalyps.

De bewoners van Californië voeren jaarlijks uitgebreide rituelen uit om de wereld te vernieuwen. Het nieuwjaarsfeest in het oude Babylon diende hetzelfde doel: de machten van de chaos op afstand houden en de god Marduk in staat stellen de universele orde voor het volgende jaar te vestigen. Aan dit soort rituelen ligt het idee ten grondslag dat als en niets onderneemt de wereld terug zal vallen in een oerstand van chaos, en dat het zo weer gedaan kan zijn met alles wat geschapen is. Zo kreeg Jasper Blowsnake – een zeer belangrijke bron voor etnografen die de mythologie van de Winnebago vastleggen – toen hij in de heilige medicijnrite van zijn stam werd ingewijd te horen: ‘Houd dit strikt geheim. Als je dit onthult, komt de wereld ten einde. We zullen allemaal sterven.’ En toen Edward S. Curtis de heilige schildpadtrommen van de Mandan fotografeerde, zei hun hoeder, Packs Wolf: ‘Niet omdraaien, als je dat doet, zullen alle mensen sterven.’

Op de hele wereld – van de Hmong in Laos tot de Toba van de Gran Chaco in Zuid-Amerika – bestaan mythen over wereldrampen die in het verleden plaatsvonden  en wordt gewaarschuwd voor andere die ons wachten. Zoals de dichter Robert Frost schreef: ‘Sommigen zeggen dat de wereld in vuur zal eindeigen,/Sommigen zeggen in ijs. Om wat ik van verlangen geproefd heb/schaar ik me bij degenen die voor vuur zijn.’

In  de Chilam Balam van de Maya’s staat: ‘Alle manen, alle jaren, alle dagen, alle winden, bereiken hun voltooiing en sterven.’ De Maya geloofden dat de tijd de goden binnen de sterren gevangenhield. Deze gedachte is ook te vinden in de zoroastrische mythologie, waarin tijd bedacht werd als een middel om de boze geest Ahriman binnen de schepping gevangen te zetten en zijn uiteindelijke val te bewerkstelligen.

In een oud Egyptisch drinklied gaat het over ‘miljoenen en nog eens miljoenen toekomstige jaren’ in het land van de doden; maar de Egyptenaren meenden niet dat er een oneindige eeuwigheid bestond.

Er zou een dag komen waarop Ra van moeheid een einde aan de wereld zou maken. Dan hij met Osiris herenigd worden in de oerwateren van Nun. Dit alles beloofde Ra aan Osiris toen die de leiding over de onderwereld kreeg. Ra zei: ‘Ik zal de hele schepping vernietigen. Het land zal zich invouwen tot eindeloos water, zoals in het begin. Ik zal daar blijven met Osiris, na me te hebben terug veranderd in een slang die mensen niet kunnen kennen, die de goden niet kunnen zien.

<<< Vorige ... Volgende >>>

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu