Apollon - Paraned

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Mythologie > Griekse mythologie > Olympische goden

Apollo

Apollo was een machtige god die een goedaardige of boosaardige invloed kon uitoefenen. Hij bezat de gave om te voorspellen en om te genezen. Maar vaak liepen zijn liefdes avonturen verkeerd af en leverde dat problemen op voor degene rondom hem. Toen hij bijvoorbeeld verliefd werd op Cassandra, schonk hij haar de gave van de profetie, maar toen ze hem afwees, zorgde hij dat niemand haar voorspellingen geloofde. Apollo stond dicht bij de natuur en een aantal van zijn liefdespartners veranderden in dieren of planten.

Apollo en de orakels.
Zeus' vrouw was jaloers op de moeder van Apollo en stuurde een monsterlijke draak, de Python, achter haaraan. Toen hij was opgegroeid nam Apollo wraak op de Python omdat die zijn moeder het leven zuur had gemaakt. Hij joeg het monster op, kreeg het uiteindelijk bij Delphi te pakken en doodde het.

De Python had Delphi en zijn omgeving jarenlang ge geteisterd en uit dankbaarheid bouwden de mensen een tempel voor Apollo ter herinnering aan zijn triomf. Apollo schonk de priesteres van de tempel, de Pythia, op zijn beurt het vermogen om voorspellingen te doen. Veel Grieken  kwamen naar Apollo's tempel in Delphi om dit orakel te raadplegen en uit te vinden wat de toekomst voor hen in petto had.

Het lot van Daphne.
Apollo, lachte de liefdesgod Eros eens uit om diens pogingen in de boogschietkunst. Eros werd kwaad en besloot wraak te nemen. Hij had twee soorten pijlen in zijn pijlkoker: die met een gouden punt maakten een getroffene hopeloos verliefd, die met een loden punt maakten een slachtoffer afkerig van alles wat naar romantiek zweemde.

Eros trof Apollo met een pijl met gouden punt waardoor hij verliefd werd op de nimf Daphne, en raakte de nimf met een loden pijlpunt, zodat ze nimmer liefde kon voelen. Apollo, door hartstocht verteerd, zette de nimf na door de bergen en Daphne, die niets van hem moest hebben, smeekte Zeus om een andere gedaante, zodat Apollo haar nooit te pakken zou krijgen. Haar smeekbede werd verhoord: ze veranderde in een laulierboom.

<<< Vorige ... Volgende >>>

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu