De doorbraak - Paraned

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Wetenschappelijke visies > Resonantie

De doorbraak.

 

Galileo’s onderzoek naar resonantie en trillingsfrequentie werk later door andere uitgebreid en geperfectioneerd. Ondanks hij niet de ontdekker van resonantie is, kun je wel stellen dat hij de pionier in dit onderzoeksveld is.  Henrich Hertz (1857-1894) was natuurkundige en elektrotechnisch ingenieur die het onderzoek naar de elektromagnetische theorie van licht anders aanpakte en dingen toevoegde aan bestaande onderzoeken. Hij was de eerste wetenschapper die het bestaan van elektromagnetische golven aantoonde. Van origine was hij meteoroloog, hij werd echter bekend door zijn bijdragen aan de  lt elektrodynamica en de contactmechanica en hij maakte het begin met onderzoek naar  foto-elektrisch effect (dat  lt Einstein perfectioneerde).

De resultaten van  Hertz’ onderzoek en zijn observaties van het foto-elektrisch effect en het opwekken en ontvangen van elektromagnetische golven werden in 1887 gepubliceerd in ‘Annalen der Physik’. Zijn experimenten met het detecteren van elektromagnetische golven leidde tot de ontwikkeling van de Hertz-ontvanger in 1886, een antenne/ontvanger die bestond uit een aantal ongeaarde uiteinden. Hertz ontwikkelde een dipoolantenne. Zijn experimenten met radiogolven leidden weer tot de aanpassing van de theorieën van zijn voorganger,  James Clerk Maxwell. Deze had net als  Michael Faradaygeopperd dat  transversale elektromagnetische golven in de vrije ruimte bepaalde afstanden kunnen overbruggen. Hertz mat en registreerde die transversale golven en stelde hun samenstellende richtingen vast.  Ook toonde hij aan dat de snelheid van radiogolven gelijk is aan die van licht.

Het  systeem waarin wij frequenties uitdrukken in hertz  werd in 1930 vastgelegd door de  International Elekctrotechnical Commission en later overgenomen in het  Système International d’Unités. 1 Hz staat gelijk aan 1 golf per seconde. De term aantal golven per seconde werd in de jaren ’70 officieel vervangen door hertz.

Geluidsgolven worden door het menselijke oor ontvangen als tonen; elke toon correspondeert met een frequentie tussen 60 Hz en 16.000 Hz.  Voor het menselijke oor niet-waarneembare spectrum bestaat uit ultrageluid en infrageluid, en trillingsfrequenties in het megahertz-gebied en daarboven.  Radiofrequenties worden gemeten en uitgedrukt in kilohertz, megahertz en gigahertz. Licht heeft zelfs nog hogere frequenties, infrarood (IR) tot terahertz-frequenties (THz) van ultraviolet licht. Gammastraling wordt zelf gemeten in exahertz (EHz). Niks kan ontsnappen aan resonantie en frequentie.

<<< Vorige ... Volgende >>>

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu