Demeter - Paraned

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Mythologie > Griekse mythologie > Olympische goden

Demeter

Demeter was een van de belangrijkste godinnen van het oude Griekenland. Ze was de dochter van de Titanenkoning en –koningin, Cronus en Rhea, en verantwoordelijk voor de landbouw, een hoeksteen van de Griekse samenleving. De sterke band met het land werd gesmeed toen Demeter veel plaatsen in Griekenland aandeed terwijl ze op zoek was naar haar ontvoerde dochter Persephone: steeds als mensen haar onderdak verleenden, beloonde ze hen door hun te leren gewassen te verbouwen.

Er waren jaarlijks verscheidene feesten ter ere van haar. Behalve tijdens de beroemde Mysteriën, door Demeter in Eleusis ingesteld, werd ze ook gehuldigd tijdens de Thesmophoria, een herfstfeest voornamelijk voor gehuwde vrouwen, dat na het zaaien van het graan  werd gevierd; de riten zouden de planten helpen groeien.

Demeter en Persephone.
Zeus' broer Hades werd verliefd op Persephone en wilde haar in de onderwereld hebben. De god wist dat hij geen toestemming zou krijgen als hij Demeter vroeg haar mee te mogen nemen, omdat haar dochter moest helpen bij het vruchtbaar maken van de planten.

Hades wachtte tot Persephone op een dag in haar eentje bloemen aan het plukken was, scheurde de grond toen voor haar voeten open en sleurde het totaal verraste meisje mee de onderwereld in.

Toen Demeter merkte dat haar dochter was verdwenen, was ze radeloos. Ze zocht de hele wereld af naar Persephone, tot ze in Eleusis kwam, waar ze uitgeput terneerlag op een steen, die van toen af bekend was als de Vreugdeloze Steen.

Omdat Demeters aandacht was afgeleid, rijpte de oogst niet meer en begonnen alle planten op aarde te verschrompelen. Zeus besefte dat, als deze toestand voortduurde, het weldra gedaan zou zijn met  de aarde en haar bewoners. Maar Hades wilde Persephone niet opgeven. Dus bedacht Zeus een compromis: Persephone zou haar moeder de helft van het jaar helpen de oogst te latenr ijpen en de andere helft bij Hades in de onderwereld vertoeven, zodat op aarde de winter - een tijdelijke dood - zou heersen.

<<< Vorige ... Volgende >>>

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu