Dionysos - Paraned

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Mythologie > Griekse mythologie > Olympische goden

Dionysus.

Dionysus was de zoon van Zeus en Semele, een stervelinge. Semele wilde dat Zeus in al zijn glorie aan haar verscheen, maar toen hij dat deed, werd ze door het verblindende licht dat hij uitstraalde op slag gedood. De god haalde de ongeboren Dionysus uit haar schoot en droeg hem in zijn dij genaaid tot het zijn tijd was om geboren te worden. Volgens sommige versies werd hij door nimfen opgevoed, volgens andere door de Maenaden. Dat was een groep wilde vrouwen die altijd met Dionysus meereisde en met alcohol besprioede woeste riten uitvoerde. Dionysus is erg bekend geworden door Euriped’ toneelstuk De Baccanten.

De waanzin van Dionysus.
Hera, die jaloers was op Zeus' affaire met Semele, beval de Titanen Semeles kind Dionysus uit elkaar te rukken. Dat deden ze, maar een van hen, de grootmoeder van het kind, kreeg medelijden en maakte hem weer heel.

Toen Dionysus opgroeide, ging hij op reis met Silenus, een wijze maar dronken oude sater. Ze verzamelden allerlei volgelingen, onder wie een groep schrikwekkende vrouwen, de Maenaden of bacchanten. De Maenaden waren beroemd om hun geheime rituelen, waarbij ze zich volledig overgaven aan extatische en soms gewelddadige dansen.

Eenmaal teruggekeerd in het Middellandse Zeegebied stichtten Dionysus en de zijnen allerlei onheil met hun dronken rituelen. In Thebe sloot de koningin-moeder, Agave, zich bij de Maenaden en hun geheime rituelen aan. Haar zoon, koning Pentheus, klaagde bij Dionysus over hun gedrag: die gaf hem de raad de Maenaden te bespioneren. Maar de Maenaden betrapten Pentheus, zoals Dionysus had voorzien. Ze vingen de koning en rukten in trance zijn ledematen van zijn romp. ook zijn moeder Agave liet zich niet onbetuigd.

Zie ook: Liefdes van Aphrodite,

<<< Vorige ... Volgende >>>

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu