Doctor Faust - Paraned

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Mythen en sages > Nederland & België

Doctor Faust in Leeuwarden.

 

Doctor Faust, de beroemdste van alle tovenaars, heeft zich een tijdje in Leeuwarden opgehouden. Hij had zijn intrek genomen in het Hooghuis, ooit een herberg vlak bij de boterwaag, naast de tegenwoordige Lombardstraat.  Op een da‘Mijnheer,’ zei de baas, ‘mijnheer heeft zich zeker vergist. U zei me dat u me een dukaat gaf en zie, het is maar een duit.’ ‘Dat is vreemd,’ zei Faust,’ dat begrijp ik niet. Wel, hier heb je een andere.’ De barbier zag duidelijk dat hij een echte dukaat kreeg. Maar toen hij thuiskwam, leek het toch weer een koperen duit te zijn. ‘Dat kan geen zuivere koffie zijn!’ riep hij en smeet het geld zo ver van zich af als hij kon. g ging Faust naar een barbier in de Amelandstraat om zich te laten scheren. De baas, die – oordelend naar het uiterlijk van de persoon – meende met een voorname klant van doen te hebben, ging enthousiast aan het werk. Hij zeepte de man in en begon te scheren, maar hoe veel en hoe lang hij ook schoor, dan begon de baard weer te groeien als hij aan de andere kant bezig was. Nadat hij zo een hele tijd gezwoegd had zonder veel verder te komen, kon mijnheer Faust zich niet langer inhoud. Vloekend en scheldend rukte hij de barbier het mes uit handen, sneed zijn eigen hoofd eraf, zette dat op tafel en schoor zichzelf. Toen hij gladgeschoren was, zette hij zijn hoofd weer op zijn plaats.

Ziezo,’ zei hij, ‘ik kan het beter dan jij. Maar je hebt je best gedaan en daarvoor wil ik je belonen. Hier is een dukaat, m’n beste.’ Opgetogen wilde de man zijn vrouw laten zien hoe royaal hij betaald wad. Maar toen hij zijn hand opende, lag daarin geen gouden dukaat, maar een koperen duit. ‘Donders,’ zei de baas, ‘dat moet een vergissing zijn; ik ga die man dadelijk opzoeken.’  Hij ging naar het Hooghuis, indertijd de voornaamste herberg van de stad, en hoopte daar die vreemdeling te vinden. En inderdaad, daar was doctor Faust.

‘Mijnheer,’ zei de baas, ‘mijnheer heeft zich zeker vergist. U zei me dat u me een dukaat gaf en zie, het is maar een duit.’ ‘Dat is vreemd,’ zei Faust,’ dat begrijp ik niet. Wel, hier heb je een andere.’ De barbier zag duidelijk dat hij een echte dukaat kreeg. Maar toen hij thuiskwam, leek het toch weer een koperen duit te zijn. ‘Dat kan geen zuivere koffie zijn!’ riep hij en smeet het geld zo ver van zich af als hij kon.

Doctor Faust vertelde de mensen uit Leeuwarden dat hun stad wemelde van tovenaars en heksen en dat hij dat kon bewijzen ook. Als hij op de Langepijp – een lange stenen brug – zou gaan staan met een dikke baal stro onder zijn arm en alle tovenaars en heksen van de stad zouden ieder één strohalmpje uit zijn bundel trekken, ieder slecht één, dan zou niet alleen de hele bundel stro zo op zijn, maar dan zouden er nog velen van het dienstvolk van de duivel rondlopen die óók graag een strootje hadden willen hebben.

... Volgende >>>

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu