Figuren - Paraned

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Wereldreligies > Chinese traditie

Figuren.

 

Vele echte, legendarische, semilegendarische en mythische figuren hebben als stichters of als voorbeelden van de idealen die in de Chinese religieuze tradities tot uitdrukking komen een heroïsche of heiligenstatus bereikt. Confucianistische helden worden in verband gebracht met de vestiging van de grondslagen van de beschaving of met de perfectie van sociale normen. Hieronder vallen de quasi-mythische culturele helden en wijze koningen ui de oudheid, die de oudste  figuren in de traditionele Chinese geschiedenis zijn. Er bestaan ook verhalen over buitengewone individuen die een grote mate van zelfopoffering toonden in hun toewijding aan de confucianistisch-geïnspireerde deugdzaamheid. Taoïstische helden waren daarentegen mensen die een volmaakte kennis van de werking van de Tao bezaten. Zowel confucianistische als taoïstische helden worden geëerd vanwege hun bijdrage aan het doel van universele harmonie.

Helden werden vaak heiligverklaard om als goden te worden opgenomen in de hemelse hiërarchie. Het misschien wel beroemdste voorbeeld is de algemeen populaire Guan Di, een militaire held uit het Han-tijdperk. Door de eeuwen heen makte hij per keizerlijk decreet steeds opnieuw promotie in de hemelse hiërarchie en vandaag de dag is hij nog steeds de beschermgod van vele ambachten en beroepen.

De meest opmerkelijke culturele helden – semimythische figuren die de mensheid de grondslagen van de beschaving zouden hebben gebracht – zijn Fu Xi, Shen Nong en Huang Di. Fu Xi, de Os-temmer, zou netten hebben uitgevonden waarmee hij dieren en vissen kon vangen en ook zou hij dieren hebben gedomesticeerd. Hij vestigde de kunst van de divinatie door het ontwerpen van de Acht Trigrammen. Ook vond hij het huwelijk en dus de familie uit. Shen Nong, de Goddelijke Boer, vond de ploeg en de schoffel uit en leerde de mensen de technieken van het boerenbestaan. Hij ontdekte de grondslagen van de geneeskunde en farmacologie door de therapeutische en toxische eigenschappen van alle planten te bepalen. Huang Di, de Gele Keizer, vond het oorlog voeren uit en versloeg de ‘barbaren’ om wat later het hart van het Chinese keizerrijk werd veilig te stellen.

De Chinese traditie beschouwt de periode die volgt op die van de culturele helden als de gouden eeuw van de oudheid, de tijd van de ‘wijze koningen’ en het volmaakte bestuur. De koningen Yao, Shun en Yu werden door Confucius als voorbeeldige heersers opgevoerd. Yao besloot dat geen van zijn tien zonen geschikt was om te regeren en zocht daarom naar de meest deugdzame man in zijn rijk, zodat deze hem zou kunnen opvolgen.

<<< Vorige ... Volgende >>>

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu