Folklore en Legendes - Paraned

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Paranomale verschijnselen > Geesten

Folklore en legendes.

Folklore heeft verschillende definities.

  • Folklore is een dynamisch proces dat in alle culturen te vinden is en waarbij het verleden constant teruggebracht wordt in het heden karakteristiek door menselijke interactie in kleine groepen.

  • Folklore is het traditionele lichaam van kennis, geloof, praktijk, kunst 3en literatuur dat verbaal wordt overgedragen van generatie op generatie.

  • Folklore is een vorm van cultuur of communicatie dat zich onderscheidt van andere vormen doordat het zich in tegenstelling tot massacultuur en formele cultuur onofficieel verspreid en vaak binnen een specifieke community blijft.


Volgens velen is folklore onwaar, ouderwets en ongegrond. Dit is echter niet het geval.

Wat is het verschil tussen folklore en urban legend?
Legende is één van de hoofdvormen van folklore en ‘urban legend’ is hier weer een sub vorm van Legendes zijn verhalen uit het nabije verleden die details, als namen en plaatsen bevatten welke de illusie van geschiedenis scheppen. Legendes bevinden zich in het grijze gebied tussen feit en fantasie, en leidden daardoor vaak tot discussies over hun authenticiteit. ‘Urban legends’ zijn verhalen die van vriend op vriend verspreid worden. De termen ‘urban’ is misleidend omdat het onderwerp en de setting niet persé plaatselijk is, desondanks omvatten ze moderne thema’s. Net als bij alle legendes moeten ‘urban legends’ per verhaal worden bekeken om te kunnen beoordelen of de inhoud gebaseerd is op feiten.

Heeft folklore nog een plaats in de moderne maatschappij?
Informele communicatie en onofficiële  cultuur zal altijd bestaan omdat er altijd menselijke interactie zal zijn.

Hoe ontstaat een legende?
Een legende krijgt vorm in conversaties wanneer iemand een ervaring van zichzelf of iemand anders  verteld aan anderen. Wanneer de toehoorder het waard vindt dit verhaal verder te vertellen wordt het verspreid. Uiteindleijk wordt het verhaal onderdeel cabn de mondelinge traditie.

<<< Vorige ... Volgende >>>

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu