Goden VS. Titanen - Paraned

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Mythologie > Griekse mythologie > Het begin

Goden VS. Titanen.

Cronus, heerser over de Titanen trouwde met Rhea. Weldra kregen ze kinderen. Maar er was een probleem: een orakel had Cronus voorspeld dat een van zijn kinderen hem zou doden. O dit vóór  te zijn at Cronus zijn kinderen direct na de geboorte op.  Toen dit vijf keer gebeurde, besloot Rhea haar echtgenoot te bedriegen. Rhea liet Zeus in het geheim naar Kreta brengen, waar hij werd grootgebracht door een trouwe geit/nimf, Amalthea, en gevoerd werd met honing van Kretenzische bijen.

Amalthea stierf toen Zeus bijna volwassen was en hij liet van haar huis een magisch sterk schild maken. Zeus had gehoord over zijn ouders en wist hoe zijn vader zijn broers en zussen had behandeld. Hij besloot naar Griekenland terug te gaan om wraak te nemen. In Griekenland ging Zeus op bezoek bij Metis, een Titanenvrouw die hem vertelde dat het niet te laat was om zijn broers en zussen te redden. Ze gaf hem een medicijn dat hij aan Cronus toediende, waardoor dei de vijf andere kinderen uitbraakt: Poseidon en Hades, Hestia, Demeter en Hera. Toen bevrijdde Zeus de Cyclopen, een ras van eenogige reuzen die door Uranus naar de onderwereld waren verbannen en daar door Cronus werden vastgehouden. Ook zij wilden wraak nemen op de Titanen.

Onder aanvoering van Zeus verklaarden de goden en godinnen, samen met de Cyclopen, Cronus en de Titanen de oorlog. De strijd duurde tien jaar en de machtige Titanen leken onoverwinnelijk. Maar de Cyclopen waren kundige handwerkslieden en ze maakten een aantal wapens voor de goden. Voor Zeus smeedden ze een bliksem, voor Poseidon een grote drietand waarmee hij aardbevingen en zeestormen kon veroorzaken, en voor Hades een magische helm die hem onzichtbaar maakte als hij deze opzette. Met deze machtige wapens wisten de jonge goden de Titanen uiteindelijk te verslaan.

Toen het vechten gedaan was, heersten de goden over de kosmos. Ze besloten de macht onderling te verdelen. Ze wisten dat hiervoor geen betere methode dan door het lot te laten bepalen wie welk deel kreeg toegewezen. Zeus werd heerser over de hemel, Poseidon werd de god van de zee en Hades werd koning van de onderwereld. De verslagen Titanen werden gevangengezet in de Tartarus, een verre uithoek van de kosmos, nog dieper dan de onderwereld gelegen en bevolkt met vreselijke monsters, waaronder de Gorgonen en de Erinyen. Een van de Titanen, Atlas, moest voor straf de hemel op zijn schouders torsen. Gaea, de moeder van de Titanen, was woedend toen haar kinderen werden opgesloten in de Tartarus, en begon een nieuwe oorlog.

<<< Vorige ... Volgende >>>

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu