Hades - Paraned

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Mythologie > Griekse mythologie > Olympische goden

Hades

Hades was onzichtbaar, ofwel omdat zijn rijk  zo donker was, ofwel omdat hij een helm had die de drager onzichtbaar maakte. Hij boezemde zo veel angst in dat veel zijn naam niet durfden uitspreken en hem aanduidde als ‘de andere Zeus’ of eenvoudig é heer’. Gezegd werd dat hij doof was voor smeekbeden, maar zijn karakter had ook een positieve kant, zoals blijkt uit andere aanduidingen als Pluton (‘rijkdom’) en Polyxeinus (‘gastheer voor velen’). In deze hoedanigheid werd hij, met Persephone, vereerd.
Hades en de nimfen.
De god Hades was de Olympische broer van Zeus en Poseidon, en heerser over de onderwereld, die door de Grieken ook werd aangeduid als Koninkrijk van Hades of kortweg 'Hades'.

De Grieken geloofden dat de onderwereld zich ofwel in het midden van de aarde bevond ofwel voorbij Oceanus - het grote water dat de aardse streken omspoelde. Het rijk van Hades gaf toegang tot twee duistere gebieden, Tartarus en Erebus, waar schimmen naartoe gingen om gestraft te worden. Tartarus zou net zo ver onder de aarde liggen als de aarde van de hemel verwijderd was en werd vaak door de goden gebruikt als een oord om hun vijanden te dumpen.

Als Hades zijn rijk verliet om de aarde te bezoeken, werd hij nogal eens overvallen door lustgevoelens voor onfortuinlijke nimfen. Gelukkig wist zijn vrouw meestal te voorkomen dat hij zijn lusten ook daadwerkelijk botvierde. Noen hij de nimf Menthe nazat, veranderde Persephone haar in een takje kruizemunt, en toen Hades zijn zinnen had gezet op Leuce, een andere nimf, veranderde ze die in een populier.

Orpheus in de onderwereld.
Toen Orpheus' beminde vrouw Eurydice stierf als gevolg van een slangenbeet, besloot de held een gevaarvolle tocht naar de onderwereld te maken om haar terug te halen. Daar aangekomen zong en speelde hij voor Hades en Persephone, die diep geroerd werden.

Hades zei dat Orpheus zijn vrouw mee terug mocht nemen naar het land der levenden, op één voorwaarde: op deze tocht mocht hij niet naar haar omkijken. Het echtpaar aanvaardde de reis, maar uiteindelijk kon Orpheus de aandrang niet weerstaan om even naar zijn geliefde vrouw te kijken. Eurydice werd onmiddelijk door Hades gegrepen en bleef in de onderwereld terwijl Orpheus alleen verderging.

<<< Vorige ... Volgende >>>

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu