Heilige plaatsen - Paraned

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Wereldreligies > Islam

Heilige plaatsen.

 

De opvallende eenheid van geloof en praktijk waardoor de verschillende culturen die samen de islamitische samenleving vormen sinds de Middeleeuwen gekenmerkt worden, komt fysiek tot uitdrukking in de belangrijkste islamitische gebedsruimte, de moskee. Alle moskeeën hebben hetzelfde grondplan, maar velen vertonen daarnaast de karakteristieke van hun culturele en historische omgeving.

Volgens de traditie ligt de oorsprong van de moskee in het huis van Mohammed in Medina. Hoewel herhaalde pogingen tot reconstructie de oorspronkelijke plattegrond niet compleet hebben kunnen invullen, gaat men er vanuit dat het huis van de profeet een grote open ruimte had voor het gebed, een bedekte ruimte om de gelovigen beschutting te bieden tegen de elementen, en de een of andere aanduiding van de kibla, de gebedsrichting.

In de loop van de islamitische geschiedenis hebben architecten en bouwen met deze elementen gewerkt in uiteenlopende stijlen en materialen. De eerste moslims namen ook vaak, in het voetspoor van de veroveraars, kerken over en bouwden zelf tamelijk elementaire moskeeën.

Er ontstond al vroeg een onderscheid tussen kleine plaatselijke moskeeën en grote gebedsruimten die niet alleen voor particulier gebruik waren maar ook voor de wekelijkse diensten op vrijdag war men samen bidt en naar een preek luistert. Onder invloed van de Byzantijnse en Perzische stijl begonnen er nieuwe architectonische kenmerken te verschijnen zoals de mihraab en de minbar.

Tot de meest indrukwekkende voorbeelden van vroege moskeeën behoren de Oemajjaden-moskee in Damascus, de al-Aksa-moskee in Jeruzalem en de twee moskeeën die in de negende eeuw in Samarra gebouwd werden, de hoofdstad van het kalifaat van de Abbasieden; geen van de twee is echter bewaar gebleven. Uit een latere periode behoren vooral de Ottomaanse moskeeën tot de mooiste voorbeelden van de islamitische architectuur, en dan vooral de bouwwerken van de architect Sinan. De mooiste moskee van Sinan is misschien wel de Silmije-moskee in de Turkse stad Edirne.

De moskee is niet de enige plaats waar moslims bidden. Voor het dagelijkse gebed is het voldoende als men een rustige schone plek zoekt waar men niet afgeleid wordt en die geschikt is om te bidden.

<<< Vorige ... Volgende >>>

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu