Helende resonantie - Paraned

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Wetenschappelijke visies > Resonantie

Helende resonantie.

 

In de medische wereld word resonantie al regelmatig gebruikt voor het stellen van diagnoses of het verhelpen van kwalen. Magnetic Resonance Imaging (MRI) is het gecombineerd gebruik van een krachtig magnetisch veld en radiofrequentiepulsen, dat maakt het mogelijk een gedetailleerd computerbeeld te verkrijgen van de inwendige organen, botten, weefsel, bloedvaten en zelfs de hersenen. MRI is een van de cruciale non-invasieve diagnostische middelen voor het beoordelen van een groot aantal aandoeningen.

MRI maakt geen gebruik van  ioniserende straling of röntgenstralen. De typische cilindrische eenheid is samengesteld uit een buis die omsloten is door een krachtig cirkelvormige magneet. Terwijl de patiënt in de magnetische buis ligt, richten radiogolven de assen van ronddraaiende  protonen binnen een krachtig magnetisch veld, dat wordt opgewekt door een elektrische stroom die door draadspoelen wordt geleid die in de wand zijn opgenomen. Vervolgens wordt een tweede magnetisch veld dat van radiogolven gebruikmaakt geactiveerd, waardoor de protonen energie kunnen opnemen. Andere spoelen zenden en ontvangen radiogolfsignalen (dit zijn de klikkende geluiden die je hoort tijdens het onderzoek), die vervolgens door een computer worden verwerkt. Hierdoor ontstaan het typische beeld wat iedereen kent.

MRI’s gebruiken een statisch magnetisch veld. Het energieverschil tussen de kernspintoestanden correspondeert met een foton bij golflengten van radiofrequenties (RF). Resonantieabsorptie van energie door de protonen treedt op als gevolg van een extern oscillerend magnetisch veld bij wat de Larmor-frequentie wordt genoemd. Dit is wat er gebeurt als er een magnetisch moment in een magnetisch veld wordt aangebracht. Deze heeft namelijk de neiging zich aan dat veld aan te passen. Een magnetisch moment lijkt op een stroomkring, en de invloed die leidt tot die aanpassing kan de torsiekracht op de stroomkring worden genoemd die door het magnetisch veld wordt uitgeoefend.

Het gebruik van resonantie en geluid om het lichaam te genezen is waarschijnlijk één van de oudste behandelmethoden die er bestaan. In opgegraven tempelsteden van de Azteken hebben archeologen een  kleine, van klei gemaakte, schedelvormige fluiten ontdekt die samen met menselijke resten waren begraven. Werktuigbouwkundig ingenieur Roberto Velasquez onderzoekt het gebruik van deze fluiten. Hoewel men eerst dacht dat het voornaamste doel ervan was de overledenen de reis naar de onderwereld te helpen maken, dankt men dat de fluiten ook werden gebruikt o m bepaalde ziekten van de leden van de stam te behandelen.

<<< Vorige ... Volgende >>>

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu