Inleiding - Paraned

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Wereldreligies > Hindoeïsme

Inleiding.

 

Tachtig procent van de Indiase bevolking van bijna één miljard mensen is hindoe, en vandaag de dag leven er hindoes in alle delen van de wereld. Toch is de term ‘hindoeïsme’ moeilijk te definiëren. De religie heeft geen stichter, geloofsbelijdenis, leraar of profeet, die door álle hindoes centraal wordt gesteld binnen het hindoeïsme, en geen enkel heilig boek wordt wereldwijd als het belangrijkste erkend.

Het gebruik van de term ‘hindoe’ is op zichzelf al complex. Zowel ‘India’ als ‘hindoe’ zijn afgeleid van ‘Sindhu’, de traditionele benaming van de Indus-rivier. In klassieke inscripties en documenten verwijst ‘hindoe’ naar het volk van ‘Hind’, het Indiase subcontinent. In de islamitische rijken van het Middeleeuwse  India werd de benaming gebruikt voor alle niet-islamitische Indiërs van welk geloof dan ook. Pas aan het eind van de achttiende eeuw ging de term verwijzen naar de dominante religie van het Indiase volk.

‘Hindoeïsme’ is geen term die de meeste hindoes in het verleden op zichtzelf zouden hebben toegepast of die ze zelfs nu specifiek zouden gebruiken, hoewel de term ‘Hindutva’ de afgelopen jaren politiek gangbaar is geworden. Hindoes identificeren zichzelf met hun kaste, gemeenschap, regio en taal. De uitdrukking sanatana dharma is in de laatste tweehonderd jaar algemeen geworden, maar is meer van toepassing of filosofische interpretaties van de religie dan op de kleurrijke lokale manifestaties ervan. In vroege teksten stond sanatana dharma voor de ideële religieuze verplichtingen van mensen, maar bracht het niet het idee van een geloofsgemeenschap tot uitdrukking.

In de Indiase wetgeving kunnen zelfs mensen die tot tradities behoren die gewoonlijk als theologisch verschillend van het hindoeïsme worden gezien, met de term ‘hindoe’ worden aangeduid. Hij wordt in het algemeen gebruikt voor iedereen dei in India woont en de hindoeïstische traditie – die niet nader omschreven wordt – in enige vorm of ontwikkeling aanvaardt. Hij omvat daarom ook boeddhisten, jaina’s en sikhs. De term is ook van toepassing op iedereen die geen moslim, christen, pars, of jood is.

Aan de andere kant is ‘hindoeïsme’ zelfs een problematisch etiket voor sommige van de tradities die veel mensen doorgaans als hindoeïstisch beschouwen. Meerdere  Indiase  sekten en bewegingen zijn op zeker moment naar de rechter gegaan om hun officiële hindoestatus aan te vechten.

... Volgende >>>

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu