Inleiding - Paraned

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Wereldreligies > Het Jodendom

Inleiding.

Met zijn, naar schatting, 13 miljoen aanhangers is het jodendom de kleinste van alle wereldgodsdiensten. De oorsprong van het jodendom ligt in de staatsgodsdienst van het koninkrijk Judea dat in 586 v. Chr. ophield te bestaan. De Judeeërs hadden de zware taak het geloof geschikt te maken voor een volk dat in ballingschap leefde en door diaspora een brede verspreiding had. Deze diaspora is ook gelijk de reden dat het jodendom veel invloed heeft gehad van het christendom en de Islam.

De drie belangrijkste aspecten zijn God, de Tora en Israël. Er is één universele god, schepper van en heerser over alles wat er bestaat. Israël heeft de taak een ‘licht der volken’ te zijn en als tegenprestatie voor Gods zorg moeten de joden de leer van de Tora onderhouden. De Tora bevat de ethische en rituele geboden waardoor men deel kan gaan uitmaken van Gods etnische en morele heiligheid. Israël staat voor een historisch-politieke eenheid, een volk, een natie, een geloofssysteem, een sociale groep, een cultuur.

De geboorte van het jodendom start wanneer Abraham in ruil voor zijn geloof een thuisbasis in Kanaän krijgt. Zijn kleinzoon reist echter naar Egypte om te ontkomen aan een hongerdood. Eenmaal hier aangekomen werden hij en zijn volk slaven van de Farao. Onder leiding van Mozes worden de slaven bevrijd en vertrekken zij naar de berg Sinaï. Ze bleven het geloof echter niet trouwen en moesten veertig jaar door de woestijn zwerven voor zij onder leiding van Jozua, Kanaän veroverden. Twaalf stammen verenigen zich hier uiteindelijk tot één koninkrijk, de eerste koning is Saulus. Daarna leiden David en Salomo het rijk tot God wederom de joden straft door het nationale heiligdom en het vaderland te verwoesten.

Na eeuwen gekenmerkt door vervolging en onderdrukking ligt de aandacht steeds meer op de positieve kant van het geloof: de Bijbel, de Talmoed, poëzie, filosofie, theologie en ethiek.

<<< Vorige ... Volgende >>>

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu