Inleiding - Paraned

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Spirituele ontwikkeling > Qi

Inleiding.

 

Sinds de tijd van het rationele zelfbewustzijn, rijst bij de mensheid de vraag  ‘waarom?’ In tegenstelling tot andere dieren worden we gedreven om problemen op te lossen en te zoeken naar antwoorden op dingen die in eerste instantie onverklaarbaar lijken. Het grootste vraagstuk is die van het leven zelf. Welke kracht drijft ons? Wie of 'wat' heeft it universum gemaakt? Zullen we ooit de kracht begrijpen die verantwoordelijk is voor het bewegen van sterrenstelsel en het ontstaan van de zwaartekracht? Ondanks het succes bij het vinden van rationele verklaringen en het doen van wetenschappelijke ontdekkingen, kunnen we alleen uitleggen hoe dingen werken maar niet waarom dingen werken.  Voor diegene met een rationalistisch wetenschappelijke overtuiging is dit genoeg. Zij zijn bereid te wachten op nieuwe ontdekkingen en inzichten en zien geen nut in het speculeren over het doel of de drijfveer achter het universum. Voor anderen is de vraag – 'Waarom is er leven?' – veel belangrijker.

We hebben complexe filosofieën, kunst en religie ontwikkelt die tot onze de technologische vindingrijkheid en civilisatie leidden, door de drang onze wereld te begrijp en te verklaren. De wetenschap, vaak kritisch over religie, is voortgevloeid uit het waarnemen van de hemel en experimenten van sjamanen met kruiden en alchemistische drankjes.  Oude beschavingen keken uit over een onbekende en uitgestrekte wereld waar zij, zelfs hun technologische ontwikkelingen, niet bestand waren tegen de elementaire krachten die er raasden. De mensheid heeft, historisch gezien, verschillende pogingen gedaan deze elementaire krachten te beheersen en temmen met hulp van technologie, zich te verzoenen met hen door middel van geloof en rituelen of om zich te harmoniseren met deze elementaire energie en toe staan hoe dit het dagelijkse leven structuur gaf.

Dit zijn nooit exclusieve impulsen. De geschiedenis van oude beschavingen laat zien dat alle drie de strategieën tegelijkertijd werken. Desondanks leeft er een gevoel van onbehagen in de wereld, dat we het technische aspect te veel de overhand hebben laten krijgen en er te hoge verwachtingen van hebben. Wanneer we naar de toenemende milieuproblemen kijken (die we veroorzaakt hebben door onze pogingen de planeet te beheersen), of getuige zijn van oorlog, hongersnood en ziektes, realiseren we ons dat we, ondanks de technologie, niet spiritueel of moreel geavanceerder zijn dan onze voorouders.

... Volgende >>>

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu