Inleiding - Paraned

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Wetenschappelijke visies > Resonantie

Inleiding.

  • Iedereen heeft wel eens nagedacht over zijn of haar plek in het universum. In alle waarschijnlijkheid heb je daarbij ook wel een gedacht over de aard van ‘werkelijkheid’.  Wat is werkelijkheid?  De definitie van werkelijkheid verschilt weinig op diverse bronnen.

De omstandigheden zoals deze daadwerkelijk bestaan.

  • Iets wat vaststaat, dat werkelijk zo is.

  • Alles wat echt bestaat.

Maar is werkelijkheid wel zo makkelijk te definiëren. Bestaat werkelijkheid uit wat wij ervaren met behulp van onze zintuigen? Bepalen deze vijf (traditionele zintuigen) onze werkelijkheid, of zit er meer achter? Het antwoord op deze vraag houd zowel natuurkundigen als parawetenschappers bezig.  Steeds meer overlappen beide werelden door hun zoektocht naar de aard van werkelijkheid.  

Resonantie word steeds meer gezien als een mogelijke verklaring, een mogelijke ‘theorie van alles’. Maar als resonantie het antwoord is, welk verband bestaat er dan tussen werkelijkheid, bewustzijn en waarneming? Kunnen we het dan ook gebruiken om het onverklaarbare te verklaren? Betekent dit dan ook dat werkelijkheid en bewustzijn met elkaar zijn verbonden?

Onderzoek heeft aangetoond dat de natuur van bewustzijn samenhangt met het niveau van bewustzijn en het aantal neuronen in de hersenen dat is gebundeld en is gesynchroniseerd. Dit duurt normaal maar enkele milliseconden, in deze periode hergroeperen de neuronen zich waardoor er continu een verandering van bewustzijn mogelijk is. Maar kan dit ook paranormale verschijnselen verklaren? Een moment waarin de hersenen enorme aantallen neuronen bundelen om een andere, misschien zelfs hogere, waarneming te bewerkstelligen?  En als dit zo is, waarom wordt bewustzijn dan gegenereerd door delen van de hersenen (het thalamocorticale systeem), en niet door andere (het cerebellum)? Wat is het verschil tussen wakkere perioden, slaap met dromen of slapen zonder dromen dan? Is bewustzijn de enige link met de werkelijkheid?

 
 

... Volgende >>>

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu