Iris - Paraned

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Mythologie > Griekse mythologie > Olympische goden

Iris

Iris is de dochter van Titaan Thaumus en de oceanide Electra. Ze is getrouwd met Zephyrus, de westenwind. Ook is zij de moeder van liefdesgod Eros en Pothos. Zij is de bode van de goden, met name Hera. Een van haar bijnamen is Podenemus (met voeten snel als de wind).

De Grieken noemen haar ‘Bron van het water van boven’ Als de goden ruzie hebben of als er ergens over liegen, haalt Iris in een gouden beker water uit de rivier de Styx. Bij dit water moesten de goden een eed afleggen; als ze logen, verloren ze hun onsterfelijkheid. Als Iris een boodschap aan een sterfelijke brengt, neemt ze meestal de gedaante aan van een bekende. Als Laodice bezoekt ze Helena in Troja. Ze neemt de gedaante aan van Beroë, de dochter van Aphrodite en stichtster van de Trakische Beroia, om zo de Trojaanse vloot in de brand te steken, zodat aan de omzwervingen een einde komt. Ze is de enige die tot de grot van Hypnos, de god van de slaap kan doordringen om hem een boodschap over te brengen zonder door de slaap te worden overmand.  

Iris word afgebeeld met gouden vleugels en brengt de overleden vrouwen naar de hemel. Ze knip de levensdraad door van stervende vrouwen. Zo knipte ze een lok van het haar van de stervende koningin Dido, om de weg voor haar ziel vrij te maken.

<<< Vorige ... Volgende >>>

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu