Levensweg - Paraned

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Wereldreligies > Het Jodendom

Levensweg.

Het jodendom kent verschillende rituelen van geboorte tot sterven. Wanneer een jongetje acht dagen oud is, gaat hij officieel deel uitmaken van de joodse gemeenschap door rituele besnijdenis,  brit mila. Hierbij krijgt hij ook een naam. Voor een meisje ligt het anders, zij wordt verwelkomd tijdens een sabbatviering. Tegenwoordig ziet men ook vaak de tegenhanger van de brit mila. Dit wordt  simhat bat of  brit bat genoemd.

De religieuze volwassenheid van de jongen wordt gevierd met de  bar mitzva-ceremonie. Hierbij moet de dertienjarige jongen voor het eerst een gedeelte uit de Tora lezen. Liberale joden staan ook meisje toe dezelfde ceremonie te doorlopen,  bat mitva.

Het huwelijk bestaat uit drie onderdelen. Het eerste is het ondertekenen van een juridische verbintenis,  ketubba. Het tweede deel van de ceremonie is de ring, hoeppa. Tot slot volgt de jihoed, vroeger bedoeld om het huwelijk te consumeren, vandaag de dag bedoeld als rustpauze. Een scheidingsakte, get, kan alleen worden opgesteld als beide partijen instemmen. Bij traditionele joden is het echter alleen de man die een get kan opstellen.

Tijdens het sterven behoort men eigenlijk het Sjema-gebed uit te spreken. Na de begrafenis volgt de  sjiva, dit is een week van intensieve rouw. Het begraven van de zelfs moet binnen 24 uur plaatsvinden. Daarna volgt een periode van minder intensieve rouw, sjelosjim. De overgang naar een compleet normaal leven is compleet na een totaal van 10 maanden rouw. Een jaar na het overlijden wordt de dode herdacht, jarhzeit. Op al deze momenten wordt het rouwgebed, de kaddisj, gereciteerd.

<<< Vorige ... Volgende >>>

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu