Pallas Athena - Paraned

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Mythologie > Griekse mythologie > Olympische goden

Athena

De wijze Athena is de godin van strategie en overwinning, en ook van handwerken. Zeus verzwolg haar moeder en de ongeboren Athena; ze werd uit zijn hoofd geboren: ze sprong er in volledige wapenrusting en haar oorlogskreet slakend uit. In de Trojaanse Oorlog koos ze de kant van de Achaeërs; ook hielp ze helden als Perseus, Bellerophon en vooral Hercules. De naam van haar moeder Metis betekent ‘intelligentie’, en Athena erfde haar moeders wijsheid. Haar heilige vogels was de uil.

De woede van Athena.
Athena was mooi, maar anders dan de meeste andere goden en godinnen was ze maagd en zeer kuis. Op een dag volgde ene Tiresias, verrukt van haar schoonheid, de godin naar de bron waar ze zich baadde. Hij zag haar naakte lichaam toen ze het water in ging, maar Athena kreeg hem in de gaten en ontplofte van woede. Ze sloeg haar handen voor Tiresias´ ogen zodat hij blind werd. Een van de nimfen die Athene vergezelden, kreeg medelijden met Tiresias en probeerde de godin over te halen de man met een geschenk voor zijn blindheid te compenseren. Uiteindelijk krijgt Athena wroeging over het leed dat ze haar bewonderaar heeft aangedaan en schenkt hem de gave van de profetie.

In sommige versies van de mythe baadt Athena samen mety de moeder van Tiresias, Chariclo, op wie ze verliefd is. Tiresias, die in de buurt met honden aan het jagen is, stuit op de vrouwen als hij bij de rivier wil drinken. Athena is woedend dat hij haar ziet en maakt hem blind. Ze schenkt hem de gave van de voorzienigheid alleen maar om zijn moeder ter wille te zijn.

De weefwedstrijd.
A
rachne was een jonge vrouw, die bekendstond als het grootste levende talent op het gebied van weven en borduren. De mensen zeiden dat ze haar vaardigheid van Athena, de godin van het kleermaken en handwerken, moest hebben geleerd, maar het meisje beweerde vol stelligheid dat ze van niemand iets geleerd had. Toen Athena hoorde van Arachnes opschepperij vermomde ze zich als oude vrouw en zei tegen het meisje dat ze zich bescheidener moest opstellen. Arachne reageerde louter met beledigingen waarop Athena haar ware gedaante toonde en Arachne uitdaagde voor een weefwedstrijd. Athena beeldde de Olympische goden en hun overwinningen op stervelingen uit, Arachne de liefdes van de goden.

<<< Vorige ... Volgende >>>

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu