Parabewustzijn - Paraned

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Wetenschappelijke visies > Resonantie

Parabewustzijn.

Stan Gooch, onderzoeker en schrijver, schrijft in zijn boek The origins of Psychic Phenomena: ‘Wij moeten de deur naar de mogelijkheid dat lichaamsloze of vluchtige wezens onafhankelijk van ons zouden bestaan, eigenlijk nooit in het slot gooien … Maar met die waarschuwende opmerking in ons achterhoofd en ondanks het dramatische bewijs voor  het bestaan van kennelijk lichaamsloze entiteiten, of van krachten die met veel lawaai kamers overhoophalen, een vuur aansteken, mensen aanvallen en ernstig verwonden, en maken dat sommigen van hen ontvlammen, zijn er goed gedocumenteerde gevallen waarin deze entiteiten direct verbonden zijn met en ook direct gecreëerd zijn door bepaalde individuen’.  Hij verwijst naar het ‘alternatieve bewustzijn’  dan aan de basis ligt van paranormale verschijnselen.

Het is duidelijk dat er verschillende lagen van bewustzijn zijn. De laag die geassocieerd wordt met spiritualiteit, religieuze ervaringen en paranormale manifestaties noemen we superbewustzijn, metabewustzijn of parabewustzijn.

Het  hindoeïsme beschrijft het bewustzijn dat verbonden is met het goddelijke bewustzijn, non-duaal bewustzijn, en spiritueel bewustzijn,  turiya  of superbewustzijn. Hierboven staat nog een hogere vorm van bewustzijn, turiyatita of complete  transcendentie.

Nog een verdeling van bewustzijn is die in lichaam, geest en spirit, oftewel individueel bewustzijn, intellectueel bewustzijn en Goddelijk bewustzijn. Het christendom stelt het laatste niveau gelijk aan de Heilige Geest. Een simpele verdeling van bewustzijn is  onderbewustzijn, dagbewustzijn en superbewustzijn.

Wanneer men nadenkt over de dood en of ons bewustzijn dit overleeft denk dan aan bijna-dood ervaringen. Deze gaan over het voortleven van de ziel en het bewustzijn na de dood, en over de aanwezigheid van vele paranormale entiteiten zoals engelen en wachters en de zielen van de geliefden. Dit is ook het terrein van de intuïtie, leiding door een hogere macht en mentale helderheid, het niveau van bewustzijn waarop het grote geheel wordt gezien, en oplossingen voor problemen ontstaan waarnaar onze bewuste geest wanhopig op zoek is.

 

<<< Vorige ... Volgende >>>

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu