Piramiden - Paraned

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Wetenschappelijke visies > Resonantie

Piramiden.

 

Door de eeuwen heen is resonantie een steeds terugkerend begrip. Veel theorieën die proberen te verklaren hoe de Egyptenaren, bijvoorbeeld de piramide van  Cheops konden bouwen in slechts 5 dagen, de piramiden bouwden richten zich op constructietechnieken waaronder het gebruik van hydraulische hijsinstallaties, het gebruik van hellingen en contragewicht, en handwerk.   

Maar geen van deze theorieën verklaren hoe massieve stenen blokken werden uitgehakt, verplaatst en tegen berghelling op getransporteerd werden. Goed voorbeeld hiervan zijn de honderd ton zware zandstenen blokken van Puma Punkhu, op ongeveer vierduizend meter boven de zeespiegel in de bergen van Bolivia. Zelfs met de techniek die wij vandaag de dag tot onze beschikking hebben, zou dit een onbegonnen taak zijn.

Misschien was geluid wel verantwoordelijk voor het verplaatsen van deze stenen.  Het idee van sonische levitatie en akoestische resonantie is niet nieuw, en is ook niet iets van oude legenden, mythen of fictie. Het gebruik van geluidstrillingen om dingen op te tillen wordt door instanties als NASA zeer serieus genomen. Zij hebben zelfs een  patent aangevraagd  op een  Acoustic Levitation and Positioning Device.  En in Tech Briefs op 1 mei 2005 rapporteert de NASA over onderzoek naar machines en automatisering en bevestigt zij dat ze meewerkt aan de ontwikkeling van een ‘sonische drilboor’ (hiervan is een prototype beschikbaar).

Het hedendaagse gebruik van akoestische levitatie betreft voornamelijk de techniek ‘containerless processing’. Dit betreft het laten smelten en stollen van een stof zonder dat deze contact maakt met het vat waarin hij zich bevindt. Deze techniek werd met behulp van sonische technologie toegepast aan boord van twee spaceshuttlevluchten. Zij gebruikte keramische stoffen.

Een akoestische levitator is een resonantieapparaat, een manier om twee tegenovergestelde geluidsfrequenties met interfererende geluidsgolven op te wekken, en zo een resonerende zone te creëren die levitatie mogelijk maakt.

Eén theorie stelt dat akoestische resonantie de zwaartekracht niet opheft, maar juist tegenwerkt, door magnetische levitatie te produceren met behulp van de juiste combinatie van harmonische frequenties.

<<< Vorige ... Volgende >>>

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu