Poseidon - Paraned

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Mythologie > Griekse mythologie > Olympische goden

Poseidon.

Poseidon is volgens de Griekse mythologie de God van de zee en schepper van de wateren. Hij was de zoon van Cronus en Rhea en broer van lt Zeus en Hades. Met zijn gouden wagen rijdt hij door zijn koninkrijk, de zee, dwars door de golven die hem niet nat maken en omringd door dolfijnen. Met zijn drietand splijt hij de aarde en de rotsen. Poseidon werd beschouwd als een van de belangrijkste Olympische goden, samen met Zeus en Hera. Poseidon was de heerser over de zee, met een stoot van zijn drietand kon hij golven laten ontstaan en de aarde laten beven. Poseidon had een groot aantal kinderen, bijna evenveel als Zeus, maar zijn kinderen waren niet zo goedaardig als die van Zeus. Bij Medusa verwekte Poseidon Chrysaor en het gevleugelde paard Pegasus.In de oudheid werd Poseidon door kunstenaars vaak voorgesteld als een rijzige man met een onstuimige haardos en een baard.

De jaloezie van Amphitrite.
Scylla begon als een prachtige zeenimf. Poseidon werd onweerstaanbaar door haar aangetrokken. Maar Scylla's lot werd bezegeld toen Poseidon's vrouw Amphitrite de passie van haar man voor de nimf ontdekte. Ze zwoer een einde aan de affaire te zullen maken.

Amphitrite gooide wat kruiden in het water waarin Scylla baadde. Daardoor veranderde haar rivale in een monster: aan haar lichaam ontsproten zes hondenkoppen die blaften en beter naar alles wat in de buurt kwam. Het is niet verwonderlijk dat Poseidons liefde voor haar meteen bekoelde en hij weer terugging naar zijn vrouw.

Scylla voegde zich bij het afschuwwekkende zeemonster Charybdis in de Straat van Messina en samen vormden ze vanaf dat moment een van de grootste gevaren voor schepen. Homerus' Odyssee verhaalt hoe zes metgezellen van Odyseus in deze zeestraat de dood vonden.

Poseidon's vloedgolf.
De goden wedijveren met elkaar wie de macht zou krijgen over de grootste Griekse stad en haar directe omgeving: Attica. Met name Athena en Poseidon wilden graag de titel van stadspatroon in de wacht slepen en om dit uit te maken besloten ze tot een wedstrijd wie in staat was de mensen  van de stad het waardevolste geschenk te geven.

<<< Vorige ... Volgende >>>

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu