Qi - Paraned

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Spirituele ontwikkeling > Qi > Zhineng Qigong

Qi.

 

Het begrip Qi wordt in het Westen omschreven als adem, levenskracht, vitale energie en/of spirituele energie. Qi is onderdeel van alles wat bestaat. De kosmische kracht die het universum stimuleert. Het Chinese teken voor Qi is een combinatie van het teken voor stoom en het teken voor rijst, hierdoor worden we gewezen op het voedende aspect van Qi.

Zonder Qi is er geen leven. Het is de bouwsteen van alles wat leeft, de levenskracht van de mens. Qi is de onzichtbare kracht achter alle zichtbare vormen en vitale functies van het lichaam. Qi is verantwoordelijk voor onze gezondheid en maakt ons bewust van de eenheid tussen lichaam en geest.

De kwaliteit van Qi in het lichaam zorgt ervoor dat we ons gezond of ziek voelen. Door oefeningen te doen kunnen we de kwaliteit in ons lichaam veranderen en verbeteren. De meeste Qigongoefeningen combineren langzame bewegingen met een kalme ademhaling en een geconcentreerde geest. Deze bewegingen maken ons lichaam soepel en zorgen dat Qi vrij door het hele lichaam kan stromen.

De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) zegt dat Qi in energiebanen (meridianen) door het lichaam circuleert. Ziekten kunnen gezien worden als een verstoring van de Qistroom in de meridianen, of het resultaat van het uit balans zijn van Qi in de organen. Door Qigong kan de verstoring opgelost worden, zodat deze weer vrij door de meridianen kan stromen. Het lichaam kan hierdoor genezen en de mens zal zich weer gezond en vitaal voelen.

Bij de Zhineng Qigong werken wij met de Hunyuan Qi. ‘Hun’ betekent: onmerkbaar in elkaar overgaan of veranderbaar. ‘Yuan’ betekent ‘eenheid’. Hunyuan betekent dat alles in het universum uit twee of meer bouwstenen bestaat, die samen één geheel vormen. Hunyuan Qi is de elementaire bouwsteen van elke substantie. Er zijn verschillende niveaus van Hunyuan Qi in het universum. De primaire (primeval) Hunyuan Qi is homogeen, ondeelbaar en vormloos. Alles in het universum heeft zijn eigen Hunyuan Qi. De mens heeft een lichaams-Hunyuan Qi, ook een plant heeft een eigen Hunyuan Qi. De basisoefeningen van Zhineng Qigong hebben als doel om de lichaams-Hunyuan Qi aan te vullen met de Hunyuan Qi uit het universum.

... Volgende >>>

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu