Tips - Paraned

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Spirituele ontwikkeling > Qi > Zhineng Qigong

Tips.

 

Zhineng Qigong en ook alle andere Qigongvormen werken alleen als je elke dag tijd neemt voor jezelf en de bewegingen dagelijks herhaalt. Om de discipline te verhogen, is het goed om elke dag op dezelfde tijd en op dezelfde locatie te oefenen.

Vind een prettige en rustige oefenplek en zorg ervoor dat je niet wordt gestoord tijdens het oefenen.

Een Chinees spreekwoord luidt: ‘Geef elke dag een beetje water aan je eigen tuin.’ Ook al weet je dat je tuin in de zomer duizend liter water nodig heeft, dan betekent dat nog niet dat je deze duizend liter aan het begin van de zomer in één keer in de tuin moet laten stromen. Je gaat het water verdelen. In de Qi gongpraktijk betekent het dat je de tijd die je dagelijks aan Qigong gaat besteden, mag opbouwen, zodat het water (Qi) langzaam in de grond kan zakken.

Dagelijks twintig minuten is een goede richtlijn. Als dit niet in je dagindeling past, dan kun je ook tien minuten ’s ochtends en ’s avonds inplannen.

Ook mensen die al langer Qigong beoefenen, kennen het probleem dat na een bepaalde tijd de luilak in hen opstaat en zegt: ‘Vandaag heb ik geen zin en tijd!’ Ondanks al deze hindernissen – en dit kun je best aannemen – zal het fantastisch voelen wanneer je honderd dagen achtereen een van de basisoefeningen hebt uitgevoerd. Je leven zal beslist veranderen tijdens en na de ‘gongfase’.

Let erop dat je je spieren tijdens de oefening telkens ontspant. In- en ontspanning horen in evenwicht te zijn. Bij het aanspannen van de spieren vloeit het bloed uit de spieren en organen weg. Bij de ontspanning verwijden de bloedvaten zich weer zo dat er vers bloed de weefsels kan binnenstromen. Hoe meer je je ontspant, des te beter je doorbloeding.

Beweeglijkheid en innerlijke kracht laten zich enkel langzaam en gelijkmatig opbouwen. Dat wat je langzaam verwerft, zal ook lang behouden blijven. Het is van het allergrootste belang om in rust de beweging en in de beweging rust te vinden.

 

<<< Vorige ... Volgende >>>

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu