Titanen - Paraned

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Mythologie > Griekse mythologie > Het begin

Titanen.

Gaea en Uranus brachten onder anderen de Titanen voort. Onder hen was Cronus, die hun  leider werd. De Titanen waren ongelofelijke sterke reuzen. Samen met de vrouwelijke Titanen begonnen zij over de aarde te heersen. Ze kregen weldra kinderen van die sommigen de machtigste goden en godinnen werden. Eos, godin van de dageraad, Helius, de zonnegod, en Selene, de maangodin, waren kinderen van Hyperion en Theo, Cronus, de koning van de Titanen, kreeg veel kinderen bij zijn vrouw Rhea. Hun kinderen werden de goden van de berg Olympus, ook wel de Olympiërs genoemd. Ze werden een even machtig geslacht als de Titanen zelf. Oppergod Zeus was de jongste.

De oorspronkelijke, mannelijke Titanen zijn:
Oceanus.
Eerstgeborene van de Titanen. De personificatie van de oceaan, die door de oude Grieken en Romeinen werd gezien als een immense rivier die de platte wereldschijf in zijn geheel omcirkelde. Oceanus is verantwoordelijk voor de opkomst en ondergang van de hemellichamen: Helios (de zon), Selene (de maan) en de sterren. Verenigde zich met Tethys en daaruit ontstonden de rivieren en Oceaniden.
Coeus (Koios).
Titaan van de intelligentie (zijn naam betekent vraag of vragen stellend). Ook werk hij gezien als Polos, de noordelijke as waarom heen de sterrenbeelden draaien.
Hyperion.
De Titaan van het licht (zijn naam betekent 'de  in de hoogte wandelende'). Liet de zon en de man in een vaste, regelmatige cyclus langs de hemel bewegen waardoor er maanden en dagen ontstonden. God van de observatie.
Crius.
Titaan van leiderschap, huisdieren en sterrenbeelden. Personificatie van Krios (Ram), dit was volgens de Grieken het eerste sterrenbeeld dat aan de hemel verscheen.
Iapetus.
Titaan van de levensloop, stelde het lot van sterfelijke wezens vast. Personificatie van de sterfelijkheid, een pijnlijke plotselinge dood en het feit dat aan alles een einde komt.
Kronos.
De jongste Titaan. Na de ontsnapping van de Titanen uit Tartarus werd Kronos de heerser. Hij is de vader van de goden Hestia, Demeter, Hera, Hades, Poseidon en Zeus.

<<< Vorige ... Volgende >>>

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu