Traditie - Paraned

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Wereldreligies > Chinese traditie

Traditie.

 

Vele van de centrale voorstellingen en thema’s van de Chinese religie waren al aanwezig tijdens de Shang- en Zhou-dynastieën (achttiende tot dertiende eeuw v.Chr.) en vormen de gemeenschappelijke basis van het confucianisme, taoïsme, boeddhisme en de volkstraditie. Gedurende het Shang-tijdperk ging men het respect voor de voorouders benadrukken en de doden werden begraven met kostbare grafgeschenken. Ook gebruikten de mensen ‘orakelbeenderen’ bij divinatierituelen. Een hoge god, Shang Di werd, hoewel soms aangeroepen, gezien als ver verwijderd van de mensheid en werd tijdens de Zhou-dynastie vervangen door Tian, die over de geesten van de doden regeert. Toen de verering van Tian zich verder ontwikkelde, ontstond het idee om de persoon of de dynastie die daartoe waardig werd bevonden het ‘Mandaat van de Hemel’ te verlenen. Tian’s  ongenoegen over een heerser manifesteerde zich in ordeverstoringen, zoals opstanden, hongersnoden en natuurrampen. Als de omstandigheden ondraaglijk werden, werd aangenomen dat Tian zijn Mandaat had ingetrokken en kon de heerser op wettige gronden worden afgezet.

Ook het Chinese kosmologische systeem van qi, yin-yang en de Vijf Elementen ontstond tijden de Zhou-dynastie. In dezelfde periode werden talrijke praktijken, kunsten, literaire werken en voorbeeldige daden in de Zes Klassieken verwerkt die de basisteksten van het confucianisme zouden worden.

Tegen de zesde eeuw v.Chr. taande de politieke macht van de Zhou-heersers en de daaropvolgende periode van onrust zag de opkomst van talrijke theorieën over regeren met als doel de harmonie en vrede te herstellen. De vele leren die in deze periode opkwamen staan gezamenlijk bekend als de ‘Honderd Scholen’,  waarvan het confucianisme en taoïsme het meest beroemd zijn. Confucius (Kong Fuzi) werd in 551 v.Chr. geboren in Qufu in de tegenwoordige provincie Shandong in een arme maar gerespecteerde familie. Na gediend te hebben in het bestuur van de staat Lu, reisde hij dertien jaar lag door de verschillende Chinese staten, waarbij hij de heersers vroeg om zijn ideeën over regeren in de praktijk te brengen. Hij keerde teleurgesteld naar huis terug en bracht de rest van zijn leven tot zijn dood in 479 v.Chr. door met het onderrichten van zijn leerlingen en het samenstellen van de Zes Klassieken.

De basisgedachte van Confucius was dat bestuur gebaseerd moet zijn op deugdzaamheid en dat alle burgers de plichten dienen te vervullen die bij hun positie horen.

<<< Vorige ... Volgende >>>

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu