Vieringen - Paraned

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Wereldreligies > Boeddishme

Vieringen.

 

Vele boeddhistische feesten zijn nauw verbonden met gebeurtenissen uit het leven van de Boeddha of met de geschiedenis en leerstellingen van het boeddhisme. De belangrijkste boeddhistische feestdag in de Theravada-traditie is de ‘Dag van de Boeddha’,  die het leven van de Boeddha herdenkt. Ook de Tibetanen vieren de belangrijkste gebeurtenissen uit het leven van de Boeddha, maar bij verschillende gelegenheden en op verschillende dagen in het jaar. Het belangrijkst is het geest van de conceptie of incarnatie van de Boeddha op de vijftiende dag van de eerste maan-maand, een van de onderdelen van een reeks van gebeurtenissen die het Tibetaanse Nieuwjaar markeren.

Vieringen kunnen ook gericht zijn op de persoonlijke relieken van de Boeddha. In Kandy, Sri Lanka, bezoeken boeddhisten in juli en augustus de feestelijke processie van een tand die naar men gelooft van de Boeddha was, een feest dat al meer dan duizend jaar oud. Faxian, een negende-eeuwse Chinese pelgrim, schreef een van de vroegste ooggetuige-verslagen van deze oude viering.

Er zijn in vele boeddhistische landen feesten die de belangrijkste leringen of geschriften eren. Theravada-gelovigen vieren de eerste preek van de Boeddha op de volle maan van de moesson wanneer de monniken op hun jaarlijkse retraite gaan. In Laos wordt jaarlijkse het verhaal van de vrijgevige prins Vessantara, een van d vroegere incarnaties van de Boeddha gevierd. Tibet vereert ieder jaar de Kalachakra Tantra en Chinese en Japanse boeddhisten kennen jaarlijkse feesten ter eren van boeddhistische sutra’s, met name de Lotus Sutra.

Theravada-landen markeren ook de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van het boeddhisme. Het begin van de sangha, de boeddhistische gemeenschap, wordt algemeen gevierd op de  volle maan van de derde maan-maand. Individuele landen herdenken de aankomst van het boeddhisme in hun land, terwijl kloosters de datum waarop zij gesticht zijn vieren.

Het einde van de jaarlijkse moesson-retraite van de monniken wordt gemarkeerd door een groot, levendig feest waarbij de leken zich bij de monniken voegen en hen kleding en andere behoeften schenken om de monastieke gemeenschap voor het komende jaar te voorzien.

Overgangsrituelen zijn voor boeddhisten net zo belangrijk als voor andere religieuze tradities. Gelovigen in Theravada-landen doorlopen een reeks van rituelen als zij van geboorte naar volwassenheid gaan.

<<< Vorige ... Volgende >>>

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu