Vieringen - Paraned

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Wereldreligies > Chinese traditie

Vieringen.

 

De Chinese kalender omvat de maantijdrekening, en vele religieuze feesten vallen samen met belangrijke stadia van de maan. Andere zijn ontleend aan de cyclus van de gewassen, want de landbouw is sinds de oudheid de belangrijkste Chinese economische activiteit. De jaarlijkse feesten weerspiegelen ook de oude yin-yang-kosmologie zoals die naar voren kom in het wassen (yang) en krimpen (Yin) van de maan en de jaarlijkse cyclus van groei en afsterven.

Ook andere thema’s schragen de belangrijkste feesten van het Chinese religieuze jaar: het belang van de familie en het respect voor de voorouders, het nastreven van een lang leven, het verlangen van zegeningen en het verzoenen en afweren van potentieel gevaarlijke krachten. Veel van deze thema’s komen ook tot uitdrukking in de verering van de goden en godinnen van het volksgeloof, met name in de vieringen ter gelegenheid van hun verjaardagen op de verjaardag van Confucius, die ook ‘Dag van de Meester’ wordt genoemd, staat het belang van de confucianistische leer centraal. In Taiwan viert men deze dag in de confucianistische tempels met traditionele kostuums, muziek en dans.

Het Chinese Nieuwjaar of lentefeest wordt gevierd om het einde van het toenemen van de macht van yin te vieren, die zijn hoogtepunt bereikt op het midwinterpunt, en het begin van de opkomst van yang. Het is de tijd waarop families samenkomen en hun verbondenheid vernieuwen.  Het Helder en Blinkend-feest, dat op de vijftiende dag (volle maan) van de zevende maand valt.

Er zijn nog twee andere feesten die algemeen gevierd worden: het Dubbele Vijfde-feest en het Midherfst-feest. Het Dubbele Vijfde-feest valt op de vijfde dag van de vijfde maan-maand, dicht bij het midzomerpunt, wanneer de yang-krachten hun jaarlijkse hoogtepunt bereiken. In vroeger tijden bracht dit droge seizoen regelmatig epidemieën en nog steeds worden de beschermende kruiden en grassen van het Dubbele Vijfde-feest op de voordeur gehangen. Men gelooft dat vooral planten die stinken en scherpe stekels of bladeren hebben het meest effectief zijn in het afweren van ziekten;  de gepunte bladeren van de vlinderbloem zouden zo bijvoorbeeld als ‘demonen doorklievende zwaarden’ fungeren.

 

<<< Vorige ... Volgende >>>

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu