Vieringen - Paraned

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Wereldreligies > Het Jodendom

Vieringen.

Joden moeten drie keer per dag bidden ter ere van de drie dagelijkse offers die in de tempel gehouden werden. Samenhorigheid is erg belangrijk in de Joodse gemeenschap, daarom mogen sommige gebeden ook alleen uitgesproken worden in het bijzijn van een aantal mensen (minyan). Daarnaast kent bijna elke dagelijkse situatie wel een zegenspreuk waardoor praktische elke dagelijkse handeling iets heiligs krijgt..

In de tijd van het oude Israël werd de  Tora in een cyclus van driejaar wekelijks gedeeltelijk gelezen. Tegenwoordig is dit een jaarlijkse cyclus. Op de sabbat wordt het deel van de hele week gelezen en bestudeerd.

Het joodse nieuwjaar, Rosj Hasjana, wordt gevierd in Tisjri, de zevende maand (september/oktober). Rosj Hasjana is de viering van Gods scheppingsdaad en wordt gevierd op het moment dat de cyclus voltooid is. Voor het nieuwjaar gaat een periode vooraf van tien dagen bedoeld voor reflectie en introspectie, jamim noraim. God stelt voor iedereen in deze periode vast wat er het komende jaar gaat gebeuren. Het hoogtepunt  van deze tijd is Jom Kippoer.

Vijftien Tisjri begint de  Soekkot viering, dit duurt een week. De oorsprong van dit feest was de herdenking van het einde van het oogstseizoen, de joden kende een extra betekenis toe aan deze viering. De tijdelijke woningen waarin de boeren woonden tijdens het oogstseizoen, stellen de hutten voor waarin de Israëlieten woonden tijdens de veertig jaar in de woestijn.  Tijdens Soekkot eet en slaapt men in deze hutten. De joden herdenken zo het verleden.

Skemini Atzeret, waarvan de betekenis vrij onduidelijks volgt Soekkot. Daarna komt de  Simchat Tora, hiermee word het voltooien van de Tora-cyclus gevierd door tijdens bijeenkomsten opnieuw te beginnen met lezen van de Tora.

Chanoeka is een feest zonder Bijbelse achtergrond en herdenkt  de overwinning van de joden op de Griekse overheersers van Syrië en de herwijding van de tempel in 164 v.Chr.

De vijftiende dag van Sjivat, januari/februari, markeert de tijd dat in Israël bomen geplant werden. Een kleiner feest is Poerim, de herdenking van de redding van de joden  van een massamoord  door het Perzische rijk.

<<< Vorige ... Volgende >>>

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu