Wat is werkelijkheid? - Paraned

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Wetenschappelijke visies > Resonantie

Wat is werkelijkheid?

.

Welke rol spelen de hersenen en het bewustzijn een rol in de vorming van de werkelijkheid zoals wij die waarnemen?

In het artikel Radio: head: The brain has its own FM receiver uit 1997 bespreekt Alison Motluk hoe de veranderende frequenties van de neuronen in de hersenen in staat stellen de informatie die door onze zintuigen wordt uitgezonden op dezelfde manier op te prikken als een FM-radio bepaalde radio-uitzendingen oppikt.  

Zij verwijst naar het onderzoek van  Ehud Ahissar van het Weizmann Institute of Science , hoe constant oscillaties in de neuronen van de cortex van een aap een significante rol kunnen spelen bij de zintuigelijk waarneming, waarbij signalen van aanraken, proeven en ruiken vanuit de zenuwuiteinden, als elektrische pulsen, via de thalamus aan het verwerkingsgebied van de cortex worden doorgegeven. De oscillatiefactor is ook bestuurd bij ratten, en ook hieruit kwamen dezelfde bevindingen.

Een selectie van baanbrekend onderzoek op gebied van hersenen en het verband met bewustzijn:

  • Neuro-levensverlenging: het genezen van ziekten van de ouder worden hersenen.

  • Neuro-ontspanning: game-systemen die de hersengolven kunnen lezen, en realtime videogames waarvan de speler de uitkomsten kan beïnvloeden.

  • Neuro-onderwijs: vormgeven van onderwijsmateriaal voor specifieke functies van de hersenen, en op maat gemaakt lesmateriaal voor diverse leerstijlen.

  • Neuro-fitness: medicijnen en apparaten die de hersenen stimuleren om het fysieke kunnen en de mobiliteit te vergroten.

  • Neuro-spiritualiteit: gereedschappen als fMRI (functional Magnetic Resonance Imaging) helpen om meditatieve of spirituele bewustzijnstoestanden te bereiken.

Ondanks dat wij steeds meer leunen op het denkvermogen om onze wereld te besturen, kunnen we niet anders dan toegeven dat grote delen van wat wij zien als ‘onze wereld’ misschien niet uit de hersenen en neuronen afkomstig zijn. Ze verwerken en ontvangen de signalen maar het ontstaat hier niet.

<<< Vorige ... Volgende >>>

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu