Weg naar verlichting - Paraned

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Wereldreligies > Het Jodendom

Weg naar verlichting...

De toewijding van het jodendom om een etnisch leven te leiden heeft niet alleen te maken met de toewijding aan de wil van God maar ook aan het nabootsen van de goddelijke werkelijkheid. De basis van dit leven zijn de 613 geboden, de mitzvot. De gehele verzameling van geboden word  de halacha genoemd.

In de  Pirke Avot, beweert Simeon de Rechtvaardige, dat de hele wereld gebaseerd is op de Tora, de dienst aan God en op het verrichten van goede daden. Ook word hierin vermeld door Simon ben Gamliel, dat de wereld bestaat dankzij waarheid, gerechtigheid en vrede. In beide gevallen is er geen beloning voor het etnische leven.

Zorg voor armen, zwakkeren en hulpbehoevenden krijgt op deze manier een religieuze lading, en speelt hierom dan ook een zeer belangrijke rol in het dagelijkse joodse leven. De andere factor,  tikkun olam, en het hiervoor genoemde maken dat joden altijd in de voorste rijen staan om te strijden voor rechtvaardigheid en sociale verandering.

Erfzonde maakt geen deel uit van het jodendom. Iedereen wordt volgens de joden geboren met goed en kwaad en is zelf verantwoordelijk voor hun daden. Het leven is de strijd tussen yetzer ha-tov en  yetzer ha-ra. Vrije wil is dan ook een centraal concept in de joodse manier van denken.

In het jodendom zijn er twee categorieën van ethische geboden: de relatie tussen mensen en God, en de relatie tussen mensen zelf.  Jom Kippoer is de dag waarop gemeenschappelijke zonden beleden worden en God hiervoor vergiffenis schenkt. Dit geldt echter alleen voor overtredingen die tegen hem gericht zijn. Onderlinge wetsovertredingen worden hierin niet meegenomen.

<<< Vorige ... Volgende >>>

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu