Zeus - Paraned

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Mythologie > Griekse mythologie > Olympische goden

Zeus.

Zeus was de zoon van de Titanen Cronus en Rhea, en om zijn macht te veroveren moest hij met de Titanen strijden. Toen de goden na afloop van deze strijd het universum verdeelden, werd Zeus de heer van de hemel en kreeg hij ook de opperheerschappij over het heelal. Hij werd niet alleen befaamd om zijn macht, maar ook om zijn wellust en talrijke liefdesavonturen. Zeus verwerkte veel van de helden en heldinnen uit de Griekse mythologie.

Gezegd werd dat Zeus het karakter van mannen en vrouwen bepaalde; hij kon hen meer goed dan slecht of andersom maken. Bij de poorten van zijn paleis stonden twee vaten, een met goed en een met kwaad. Als stervelingen geboren werden, gaf Zeus hun gewoonlijk een beetje uit allebei, maar soms reikte hij alleen het een of het ander uit: dan werd de persoon in kwestie door en door slecht of door en door goed.

Net als andere Olympiërs over wie hij de leiding had, beïnvloedde Zeus het leven van volwassen stervelingen. Tijdens de Trojaanse Oorlog genoten verscheidene helden steun van verschillende goden en godinnen, maar Zeus was degen die belangrijke wendingen in de oorlog bepaalde. Het was Zeus die het lot van de Griekse leider Achilles afwoog tegen dat van de Trojaanse held Hector. Toen zijn beslissing ten gunste van Achilles uitviel, weerhield hij er Apollo van om ten gunste van Hector op te treden.

Zeus' liefdes.
Zeus’ eerste passie gold de zeenimf Metis (‘gedachte’) en hoewel deze wijze nimf aan hem poogde te ontsnappen, slaagde hij erin met haar de liefde te bedrijven. Toen Metis zwanger was, voorspelde Gaea, de aardgodin, dat ze eerst een meisje zou krijgen en daarna een zoon, die over de hemel zou heersen. Uit angst hiervoor at Zeus Metis en haar onboren kin op, waardoor hij haar wijsheid overnam. Het kind, de godin Athena, werd uit het hoofd van Zeus geboren.

Naast Metis had Zeus veel goddelijke minnaressen die hem kinderen schonken. De Titanische godin Themis baarde de Horae en de Moiren; de zeenimf Euronyme de Gratiën; en Mnemosyne, oo een Titanenvrouw, was de moeder van de negen Muzen.
Behalve dit soort kortstondige verbintenissen had Zeus een langdurige relatie met zijn zus Hera; met wie hij trouwde.

<<< Vorige ... Volgende >>>

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu